Законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січі» поки розробляють. У СН кажуть, що його представлять найближчими тижнями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Законопроєкт про націоналізацію «Мотор Січі» поки розробляють. У СН кажуть, що його представлять найближчими тижнями

Палінчак Михайло / УНІАН

Законопроєкт про націоналізацію підприємства «Мотор Січ» поки розробляється. Документ можуть презентувати за два-три тижні.

Про це повідомив глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, його цитати наводить Інтерфакс-Україна.

«Це питання двох-трьох тижнів, але це не голосування, а подання законопроєкту», — зазначив нардеп.

При цьому він наголосив, що будь-який процес щодо «Мотор Січі» має бути «юридично бездоганним». «Тому що це арбітражі міжнародні, це питання довіри до процесу загалом», — додав він.

Напередодні Рада національної безпеки та оборони заявила про рішення повернути в державну власність «Мотор Січ». «Ухвалене рішення, згідно з яким «Мотор Січ» буде повернуто українському народу — у власність української держави, у законний конституційний спосіб», — наголосив секретар РНБО Олексій Данілов, наголосивши, що це планують зробити вже найближчим часом.

Минулого тижня у «Слузі народу» заявляли про підготовку законопроєкту про націоналізацію «Мотор Січі». На ці заяви відреагував китайський інвестор підприємства — власник компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ван Цзін. Він назвав це неприпустимим і пригрозив новими судовими позовами.

  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташований в Запоріжжі. Продукція підприємства постачається до понад 100 країн світу.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони мали отримати понад 50%, тобто контрольний пакет. Але Антимонопольний комітет України не затвердив цю угоду. Ще понад 25% акцій мали залишитися в «Укроборонпрому».
  • 29 січня 2021 року Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадили США.