Кличко пояснив, чому у Києві вводять новий локдаун: захворюваність зросла майже вдвічі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кличко пояснив, чому у Києві вводять новий локдаун: захворюваність зросла майже вдвічі

Скакодуб Андрій / POOL / УНІАН

Мер Києва Віталій Кличко, пояснюючи рішення про запровадження нового локдауну у столиці, заявив, що за весь період пандемії у лікарнях не було стільки хворих на коронавірус. Зокрема й тих, хто перебуває у важкому стані та потребує кисневої підтримки.

Про це він розповів на брифінгу.

«Якщо раніше більшість госпіталізованих — це були люди старшого віку, то тепер більше почали хворіти більш молоді кияни. Чимало пацієнтів — це 30—40-річні мешканці столиці», — розповів мер.

За його словами, у порівнянні з січнем захворюваність зросла майже вдвічі і продовжує зростати. Летальність від вірусу збільшилася в півтора разу. Також більш як удвічі порівняно з січнем зросла і кількість госпіталізованих, а із них — хворих у важкому стані. При цьому 90% пацієнтів потребують кисневої підтримки.

«Під апаратами ШВЛ перебувають удвічі більше людей. Якщо два місяці тому, в середньому, це було до 25 хворих, то сьогодні — за 50. Заповненість ліжок у січні в Києві була в середньому 30%. А тепер — понад 74%», — навів цифри Кличко.

Посилений карантин у Києві вводять від завтра, 20 березня. Він триватиме три тижні — до 9 квітня включно. У КМДА оприлюднили повний перелік нових карантинних обмежень.

Що буде заборонено?

  • робота барів, ресторанів та кав’ярень, крім замовлень навинос та адресної доставки;
  • робота торговельно-розважальних центрів, крім продовольчих магазинів, аптек, зоомагазинів, магазинів побутової хімії і торгівлі квітами;
  • робота непродовольчих ринків та ярмарків;
  • робота закладів культури (кінотеатрів, театрів, музеїв, концертних залів);
  • робота басейнів (відкритими залишаться лише для спортсменів національних збірних команд і їхніх тренерів);
  • проведення релігійних богослужінь (якщо на одну особу менше 10 метрів квадратних);
  • проведення всіх масових заходів (розважальних, спортивних, культурних, рекламних та інших). В тому числі заборонена присутність глядачів на спортивних змаганнях.

На час локдауну школи будуть переведені на дистанційну форму навчання, але учнів початкових класів після канікул повернуть за парти. Громадському транспорту дозволено працювати за умови заповненості місць для сидіння не більше ніж 50%.

Зазначимо, Міністерство охорони здоровʼя 19 березня оновило карантинні зони за показниками поширення коронавірусу. Київ опинився у «червоній» зоні. Крім столиці, туди віднесли ще чотири області, які потрапили туди раніше, — Житомирську, Закарпатську, Івано-Франківську та Чернівецьку.