Суд дозволив розповсюджувати книгу про Стуса, яку намагався заборонити Медведчук

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд дозволив розповсюджувати книгу про Стуса, яку намагався заборонити Медведчук

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Київський апеляційний суд скасував рішення про заборону розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука.

Про це повідомляє «Суспільне», посилаючись на рішення суду, ухвалене 19 березня.

«Рішення в частині заборони використання імені та в частині заборони розповсюдження тиражу було скасовано», — оголосив суддя.

Заборону також скасували і на розповсюдження у книзі згадок про Медведчука, але, як уточнює «Громадське», окрім однієї фрази: «…Чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук».

Представник видавництва Vivat, яке видає цю книгу, Сергій Глотов розповів, що суд хоч і визнав цю фразу недостовірною, але вона може залишатися у книзі та заборони на поширення немає.

Разом з тим адвокат Кіпіані Вʼячеслав Якубенко зазначив, що вони поки очікують на повний текст рішення, яке називає «значною перемогою».

«Ідеться про те, що адвокат Медведчук у справі Стуса був наданим і підтримуваним держбезпекою. Ми ще не отримали письмовий і повний текст цього рішення, [тому] не можемо сказати, з чого виходив суд, коли залишав цей один відсоток не на нашу користь. Не готові сказати, чи будемо йти до Верховного суду чи подавати касаційну скаргу», — наголосив Якубенко.

Кіпіані теж заявив про виграш справи, оприлюднивши фото із зали суду.

Про що йдеться?

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати без дозволу Віктора Медведчука книгу журналіста Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса.

Після цього видавництво Vivat, в якому вийшла друком книжка, заявило, що оскаржить заборону. У Медведчука тоді у відповідь заявили, що «виграють» ще один суд у справі, а саму книгу назвали «пасквілем».

Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він провини не визнає.