Верховний суд почав розгляд позову китайських акціонерів «Мотор Січі» про скасування санкцій

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховний суд відкрив справу за позовом китайських компаній-акціонерів українського підприємства «Мотор Січ», в якому ті вимагають скасувати укази президента про введення проти них санкцій.

Про це повідомляє «РБК-Україна», посилаючись на адвокатів компаній-акціонерів.

Судові засідання за цим позовом призначені на 5 квітня і 22 квітня. Співвідповідачами за позовом стануть Служба безпеки України, яка виступила ініціатором санкцій, і Рада нацбезпеки і оборони, яка ухвалила рішення про їх застосування.

Суд вимагає від СБУ надати докази, які стали основою для рекомендацій РНБО ввести санкції проти китайських компаній, які згодом затвердив президент своїм указом.

За словами адвокатів, китайські акціонери «Мотор Січі» — компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited і Twinstar Holdings S. A. — у позові заявляють про незаконність указів президента про санкції через «відсутність обґрунтованих підстав». Вони наголошують, що компанії ведуть законну діяльність, «законно придбали» акції «Мотор Січі» та не здійснювали жодних дій, спрямованих на порушення безпеки України.

Також, на їхню думку, указ президента суперечить Конституції, оскільки нібито не містить будь-яких підстав для застосування санкцій до позивача.

Зазначимо, 29 січня 2021 року президент Зеленський увів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі» — на три роки. Серед запроваджених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України. Перед цим санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадили США.