АМКУ перевіряє придбання «Мотор Січі» і обіцяє «жорсткі заходи». В РНБО теж стежать за ситуацією навколо корпорації

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
АМКУ перевіряє придбання «Мотор Січі» і обіцяє «жорсткі заходи». В РНБО теж стежать за ситуацією навколо корпорації

Mixabest / Wikipedia

В Антимонопольному комітету відреагували на заклики президента Володимира Зеленського перевірити придбання китайцями корпорації «Мотор Січ». Там продовжують перевірку і навіть готові вжити «жорстких заходів».

Про це повідомляє пресслужба АМКУ, пише Інтерфакс.

«Незважаючи на те, що вчора покупець акцій «Мотор Січ» відкликав заяви про надання дозволу на концентрацію, АМКУ продовжує вивчати питання придбання акцій «Мотор Січ» без отримання дозволу АМКУ», — йдеться у відповіді відомства.

Там також наголошують, що за результатами перевірки готові вжити «жорстких заходів», якщо будуть виявлені порушення.

Водночас на придбання «Мотор Січі» відреагував і секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

«Стратегічним пріоритетом державної політики щодо ПАТ «Мотор Січ» є розвиток підприємства як базового для виконання державного оборонного замовлення з виробництва сучасних двигунів, зокрема для новітніх розробок українських крилатих ракет», — заявив він.

За словами Данілова, апарат РНБО стежить за ситуацією у корпорації, зокрема і вживає заходи для унеможливлення передачі українських оборонних технологій іншій державі.

  • «Мотор Січ» — одна з провідних світових корпорацій в галузі розробки, виробництва та ремонту газотурбінних двигунів для літаків і гелікоптерів. Розташована в Запоріжжі.
  • Бізнесмен Олександр Ярославський 4 серпня заявив, що його група компаній DCH спільно з китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited буде розвивати українське авіапідприємство «Мотор Січ». У DCH деталей угоди не розкрили і додали, що обидві сторони будуть вести спільну діяльність.
  • У кінці серпня 2019 року тоді ще радник президента США Дональда Трампа з питань національної безпеки Джон Болтон відвідував Київ. За даними американських ЗМІ, Болтон прилітав, щоб переконати українську владу не продавати «Мотор Січ» Китаю.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям.