Євросоюз може обмежити поставки вакцин від COVID-19 до країн із високою часткою прищепленого населення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Євросоюз може обмежити поставки вакцин від COVID-19 до країн із високою часткою прищепленого населення

Matt Allworth / Flickr

Європейський Союз може обмежити експорт вакцин від коронавірусу до країн з вищим відсотком прищепленого населення, які при цьому не діляться власними вакцинами.

Про це пише BBC.

«Ми хочемо бачити взаємність і пропорційність експорту і ми готові задіяти будь-які доступні інструменти, щоб забезпечувати це. Це спосіб гарантувати, що Європа отримає свою справедливу частку», — заявила в середу голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Голова Єврокомісії зауважила, що за останні шість тижнів з ЄС до 33 інших країн світу направили 41 мільйон доз вакцини. На її думку, якщо ЄС не бачитиме взаємності від країн із високими темпами імунізації та великими запасами вакцин, блоку доведеться «подумати про те, як зробити експорт до країн, де теж виробляється вакцина, залежним від їхньої відкритості».

  • 11 березня Європейський Союз продовжив заборону на експорт вакцин від коронавірусу в інші країни.
  • 9 січня Єврокомісія оголосила про тимчасову заборону на експорт вакцин від коронавірусу за межі ЄС. Водночас там заявили, що це не торкнеться «зобовʼязань перед країнами з низьким і середнім рівнем доходів», зокрема в рамках ініціативи COVAX.
  • Згодом Всесвітня організація охорони здоровʼя розкритикувала рішення Європейського Союзу про заборону на експорт вироблених в ЄС вакцин від коронавірусу, оскільки через це пандемія може затягнутися.