«Я не можу волокти його до суду». Генеральний прокурор Ірина Венедіктова прокоментувала справу глави ОАСК Вовка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Я не можу волокти його до суду». Генеральний прокурор Ірина Венедіктова прокоментувала справу глави ОАСК Вовка

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова пояснила, чому не може надіслати до Вищої ради правосуддя подання про згоду на затримання голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка та інших підозрюваних суддів.

Про це очільниця Офісу генпрокурора заявила 17 березня, передає Еспресо.TV.

«Усі вважають, що якщо хтось когось не може кудись приволокти — винна Венедіктова. Вона має взяти і когось кудись волокти», — сказала вона.

Венедіктова зазначила, що може робити лише те, що вказано в Кримінальному процесуальному кодексі та законі «Про прокуратуру». Також вона послалася на статтю 19 Конституції: «Те, що тобі написано — ти можеш, що не написано — це злочин».

«Тому я не можу брати Вовка і волокти його до суду. Тому що це буде злочин. Я слідство продовжила — ще до року. Чи буде воно ефективним — не впевнена. Я з самого початку не бачила судової перспективи цих справ. Я розумію, що всім не подобається суддя Вовк. І ОАСК всім не подобається. Ну так а що з цим робити? Це ж не означає, що ми можемо жити в категоріях «подобається — не подобається». Я можу жити лише в категоріях «законно — не законно», — додала генпрокурор.

За її словами, детективи НАБУ часто привозять їй клопотання про відкриття справ на суддів без супровідних матеріалів досудового розслідування.

«Мені матеріали мають подати разом із клопотаннями. Мені місяць не дають матеріали щодо ОАСК. Я передаю вже клопотання до ВРП на підставі рапорту Грищука, який тоді виконував обовʼязки глави САП. Це нормально? Це ненормально», — наголосила Венедіктова.

Окрім цього, вона пояснила, що коли Вища рада правосуддя робить припис про усунення недоліків на документах та повертає їх, зокрема, у справі Вовка та ОАСК, усі зобовʼязані виконувати ці приписи.

  • Улітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що загалом у них близько тисячі годин розмов про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча.
  • Вовк визнає, що на записах його голос, але стверджує, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.
  • 15 березня Вищий антикорупційний суд зупинив судове провадження щодо Вовка — на той час, поки його не знайдуть.