«Користь переважує ризики». Регулятор ЄС не встановив звʼязку між вакциною AstraZeneca й тромбозом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Користь переважує ризики». Регулятор ЄС не встановив звʼязку між вакциною AstraZeneca й тромбозом

Tim Reckmann / Flickr

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що немає ніякого звʼязку між введенням вакцини AstraZeneca й формуванням тромбів у вакцинованих нею людей.

Про це повідомляє BBC.

EMA повідомляє, що кількість випадки тромбозу у вакцинованих людей не вища, ніж у населення в цілому. «Ми знаємо, що у тисяч людей в ЄС утворюються тромби, тому ми хочемо встановити, чи спричинені ці випадки вакциною, або чимось іншим», — заявила глава агентства Емер Кук.

Вона додала, що хоча розслідування цих випадків триває, зараз агентство переконане в тому, що переваги вакцини AstraZeneca в запобіганні COVID-19 та супутнім ризикам госпіталізації й смерті переважують ризики. Повний звіт агентства буде опублікований в четвер.

Пізніше представники урядів Франції та Італії назвали звіт ЕМА «обнадійливим».

  • Низка європейських країн в останні дні висловили стурбованість через повідомлення про тяжкі побічні ефекти вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів не виявило звʼязку між погіршенням стану вакцинованих і, власне, препаратом.
  • Про можливі побічні ефекти вакцини AstraZeneca першими повідомили Данія і Норвегія. Використання препарату також призупинили Франція, Німеччина, Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, Ірландія й ПАР.