Військово-морські сили отримали перший дослідний комплекс «Нептун»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українським Військово-морським силам передали перший дослідний протикорабельний ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун» виробництва КБ «Луч».

Про це повідомляють Міноборони і пресслужба ВМС.

«Завдяки спільній роботі оборонного відомства і вітчизняних підприємств вдалося виготовити озброєння нового покоління, що збільшить стримуючий потенціал та підвищить вплив України на морі. Наше домашнє завдання — замкнути «Нептуни», ракетні і патрульні катери, корвети в єдину систему оборони, яка зможе дати відсіч противнику з моря», — заявив міністр оборони Андрій Таран під час церемонії.

Навчально-бойовий комплект «Нептуна» отримав окремий береговий ракетний дивізіон артилерійської бригади ВМС. На цьому «Нептуні» буде навчатися весь дивізіон.

Керівник КБ «Луч» Олег Коростельов заявив, що бюро згідно з планом розпочало виготовлення серійного зразка комплексу.

  • Комплекс ЖК-360МЦ «Нептун» з протикорабельною ракетою Р-360 призначений для знищення бойових крейсерів, есмінців, фрегатів, корветів, десантних, танкодесантних і транспортних кораблів. Комплекс працює у будь-яких метеорологічних умовах і оснащений крилатими ракетами з дальністю ураження до 300 км. Самонавідна Р-360 здатна захоплювати ціль на відстані до 50 км і при цьому вона непомітна для радарів.
  • На озброєння ЗСУ український «Нептун» взяли в серпні 2020 року. ВМС України сформують три дивізіони з цими комплексами.
  • 30 грудня Міністерство оборони і Київське конструкторське бюро «Луч» підписали контракт на поставку у війська комплексів «Нептун» у 2021 році.