Головний санлікар Ляшко: людей похилого віку в Україні вакцинуватимуть від коронавірусу вдома

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Головний санлікар Ляшко: людей похилого віку в Україні вакцинуватимуть від коронавірусу вдома

Мусієнко Владислав / УНІАН

Вакцинувати від коронавірусу людей похилого віку, яким важко пересуватися, будуть у них вдома разом із тими, хто ними опікується.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю «Новое время».

«Ми наближаємо для людей похилого віку місце проведення щеплення до місця їхнього проживання. До маломобільних людей ми скеровуватимемо мобільну бригаду, щоб зробити щеплення на дому разом із людьми, які ними опікуються. І це буде наша стратегія імунопрофілактики — наблизити місце щеплення до місця проживання людини», — розповів він.

За словами Ляшка, мобільна бригада може приїхати додому навіть до однієї людини.

«Зараз ми використовуємо 10-дозні флакони. У подальшому, якщо, наприклад, вакцина Sinovac приїде, то це буде доза-шприц. Тобто одна доза в шприці одразу вже запакована. Її для таких цілей використовувати раціональніше, економніше, менший коефіцієнт розливу. Тому, якщо вона надійде, ми переглянемо нашу дорожню карту і скажемо, що ось тут ми пріоритезуємо, нарощуємо мобільні бригади, і вони поїдуть працювати саме з маломобільним населенням», — додав головний санлікар.

Окремо заступник глави МОЗ зазначив, що вакцину CoviShield можна вводити і людям старшим за 60 років згідно з інструкцією до препарату.

«Тому вже сьогодні медики, яким більше 65 років, власним прикладом показують, що вакцинуватися можна, жодних обмежень щодо цього немає. Тому і Британія, і Німеччина, і Франція, і Ізраїль уже вакцинують. Велика Британія навіть і не впроваджувала жодних обмежень щодо віку», — наголосив Ляшко, уточнивши, що в Україні в цій віковій групі вже вакцинували приблизно 4 тисячі осіб.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія». Станом на ранок 13 березня в Україні вже вакцинували 47 541 особу.
  • Міністерство охорони здоров’я оприлюднило перелік можливих реакцій на вакцину проти коронавірусу Covishield компанії AstraZeneca.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний препарату AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • За минулу добу в Україні виявили 13 276 нових випадків зараження коронавірусом.