«Схеми»: Судді КСУ взяли собі у помічники дружин та родичів колег

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Схеми»: Судді КСУ взяли собі у помічники дружин та родичів колег

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Судді Конституційного суду поза конкурсом призначили собі у помічники родичів та дружин своїх же колег.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Суддя Олександр Литвинов наприкінці 2018 року взяв у помічники Юлію Касмініну. Вона — донька іншого судді КСУ Олександра Касмініна. Згідно з інформацією суду, лише за рік Касмініна заробила на посаді помічника до 400 тисяч гривень.

Її батько у коментарі журналістам зазначив, що донька стала помічницею судді «відповідно до закону про Конституційний суд».

Водночас у судді Касмініна помічницею працює Ольга Шаптала — невістка колишньої голови КСУ Наталії Шаптали. У судді Віктора Кривенка є помічниця на ім’я Тамара Федоренко. Вона — дружина екссудді КСУ Михайла Гультая.

З 20:40

13 із 15 суддів Конституційного суду, зокрема глава КСУ Олександр Тупицький та доповідач Ігор Сліденко, перед голосуванням за визнання частини антикорупційного законодавства неконституційною масово писали заяви про самовідвід. Вони мали сумнів щодо власної неупередженості та об’єктивності через імовірний конфлікт інтересів. Але потім самі ж проголосували за відмову у задоволенні цих заяв. Після чого розглянули справу про антикорупційне законодавство та винесли рішення за зачиненими дверима — за один день.