Ексзаступник голови СБУ Нескоромний: Прослушку в кабінеті судді Вовка встановлювали незаконно за вказівкою Порошенка

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Ексзаступник голови СБУ Нескоромний: Прослушку в кабінеті судді Вовка встановлювали незаконно за вказівкою Порошенка

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Колишній заступник голови СБУ Дмитро Нескоромний заявив, що прослушку в кабінеті очільника Окружного адмінсуду Павла Вовка встановлювали незаконно.

Про це він розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«Ми допомагали встановлювати техніку [для прослуховування] в кабінеті Павла Вовка без рішення суду. Причина — вказівка [Петра] Порошенка. Вовк втратив довіру президента, і той дав команду щось із ним зробити. Це був розпал [президентських] виборів — січень 2019 року. Вовк відмовлявся виконувати якісь команди Банкової щодо виборів», — зазначив Нескоромний.

За його словами, після встановлення прослушки це все легалізували через «ручний суд» — Деснянський суд Чернігова. Але зробили це вже після фактичного встановлення обладнання.

Нескоромний розповів, що у СБУ знайшли «ліву справу», якою займався начальник управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. Нескоромний називає його агентом СБУ, хоча сам Горбатюк це спростовує і називає «ахінеєю».

«Я знав, що Павло, з яким я багато років знайомий, дуже хитрий і обережний. Тому ніхто через такі наші дії, а це звичайна моя робота, не постраждає. Так і сталося — прослушка нічого не дала. Фактів отримання або передачі грошей [суддям Окружного адмінсуду] ми не зафіксували. Фактів договорняків з Богданом, чого дуже чекав Порошенко, не було, фактів спілкування [Ігоря] Коломойського з Павлом щодо «Привату» не було. Тому операція була визнана неуспішною», — вважає Нескоромний.

На його думку, у всіх цих записах немає складу злочину та доказів, а тому правоохоронці не зможуть довести провину Вовка. Однак авторитет йому, вважає Нескоромний, цими плівками все ж зіпсували.

  • Улітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що загалом у них близько тисячі годин розмов про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча.
  • Вовк визнає, що на записах його голос, але стверджує, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.