Україна й три країни виступили із заявою через катастрофу літака МАУ — вимагають від Ірану відповісти на лист ООН

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна й три країни виступили із заявою через катастрофу літака МАУ — вимагають від Ірану відповісти на лист ООН

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images

Україна приєдналася до спільної заяви Великої Британії, Канади та Швеції щодо збиття Іраном літака «Міжнародних авіаліній України» 8 січня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ.

Заяву було оприлюднено у вівторок під час роботи 46-ї сесії Ради ООН з прав людини. У ній йдеться про те, що у лютому спеціальні доповідачі ООН Агнес Калламар і Джаваід Рехман оприлюднили лист на адресу уряду Ірану, в якому було викладено низку дуже серйозних звинувачень. «Головним занепокоєнням є те, що було порушено право на життя 176 пасажирів та членів екіпажу. Виходимо з того, що Іран не відповів на цей лист», — підкреслюється в заяві.

Країни наполягають, що порушення Іраном зобовʼязань з прав людини є тривожним і ускладнюється повідомленнями про неприпустимі переслідування та погрози членам родин деяких жертв.

Країни також закликали Іран невідкладно відповісти на лист Калламар; негайно припинити залякування родин жертв як в Ірані, так і за його межами; забезпечити повне та прозоре розслідування та неупереджене судочинство, а також надати вичерпний та прозорий звіт про події, що призвели до трагедії.