У Британії впав невеличкий, але унікальний і добре збережений метеорит. Він допоможе зрозуміти виникнення життя

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Британії впав невеличкий, але унікальний і добре збережений метеорит. Він допоможе зрозуміти виникнення життя

UK Fireball Alliance

Яскравий метеорит, який бачили в нічному небі 28 лютого мешканці країн Північної Європи, впав у Британії, неподалік міста Костволд, що на захід від Лондону. Науковці, які дослідили космічний об’єкт, вважають, що він може розкрити таємниці історії Сонячної системи та виникнення життя на Землі.

Про це пише CNN.

Natural History Museum, London

Фрагменти загальною вагою 300 грамів дозволили науковцям віднести знахідку до хондритів — найпоширенішого типу кам’яних метеоритів. Його склад є одним з найбільш примітивних матеріалів Сонячної системи, він містить органічні речовини й амінокислоти, що необхідні для виникнення життя.

Науковці зазначають, що фрагменти метеорита збереглися після падіння настільки добре, що їх можна порівняти зі зразками матеріалів, зібраними під час космічних місій. Як зазначив дослідник Відкритого університету Великої Британії Річард Грінвуд, він був «шокований» знахідкою, яку відразу визначив як унікальний метеорит.

University of Glasgow

Загалом науці відомо про близько 65 тисяч метеоритів, що в різний час падали на Землю. Понад тисячу з них бачили ще в атмосфері, однак лише 51 відноситься до ходритів. Падіння цього метеориту зафіксували безліч відеокамер, що допоможе науковцям встановити, звідки саме він прибув.

«Більшість метеоритів надходить до нас від астероїдів — залишкових будівельних блоків Сонячної системи, що можуть розповісти нам, яким чином формувалися планети на кшталт Землі», — сказав Ешлі Кінг, науковий співробітник Лондонського природознавчого музею, де експонуються знайдені фрагменти.

Метеорити значно старші за будь-які мінерали на Землі. Зазвичай вони мандрують космосом тисячі років, перш ніж зіткнуться з небесним тілом — Сонцем або, як цього разу, із Землею. Потрапивши в атмосферу вони часом вкриваються яскравим полум’ям — так сталося й цього разу.

За даними музею, залишки метеорита дуже схожі на зразки, які японський зонд «Хаябуса-2» зібрав на астероїді Рюгу, однак їх у 50 разів більше — знайдені у Британії рештки астероїда важать майже триста грамів. Це вперше за 30 років, коли метеорит знаходять у Великій Британії.

Natural History Museum, London