Японія отримала газ і пил з астероїда Рюгу. Знахідки можуть пояснити виникнення життя на Землі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Японська місія з доставки астероїдного пилу до Землі завершилась успішно — аерокосмічне агентство країни заявило про виявлення в капсулі космічного апарату «Хаябуса-2», що приземлилася в австралійській пустелі, зразків, взятих на астероїді Рюгу.

Про це пише журнал Nature.

Завершення місії зонду «Хаябуса-2» на Рюгу стало другим в історії випадком, коли людство отримувало зразки ґрунту з астероїда. Ці матеріали можуть допомогти науці зрозуміти обставини ранньої еволюції планет і виникнення води на Землі, оскільки астероїди — це залишки «будівельних матеріалів» Сонячної системи.

Капсула приземлилась в Австралії 6 грудня, її оперативно знайшли та доставили до Японії. До розкриття капсули науковці взагалі не були впевнені, що знайдуть всередині бодай щось, проте їхні сподівання не були марними — вони отримали темний астероїдний пил та камінці.

Зразки з астероїда всередині «чисті», оскільки не взаємодіяли з атмосферою Землі й весь час перебували в герметичній капсулі, захищені від будь-якого космічного випромінювання, повідомляє BBC. Разом з ними науковці отримали й астероїдний газ.

«Зразки містять цінний астероїдний матеріал, що дасть науковцям ключову інформацію про формування Сонячної системи», — заявили в Комплексі далекого космічного зв’язку Канберри, що брав участь у місії космічного апарату.

Науковці Японського аерокосмічного агентства планують дослідити отримані матеріали, вивчити їхній склад та структуру. 10% цього матеріалу відправлять наступного року спеціалістам з NASA в обмін на зразки з астероїда Бенну, які доставлять на Землю наприкінці 2023 року. Ще 15% нададуть для міжнародного вивчення, а залишок законсервують для майбутніх досліджень.

«Хаябуса-2» збирав зразки протягом півтора року зондуванням небесного тіла з діаметром менш ніж один кілометр. Рюгу відноситься до астероїдів класу C, що багаті на вуглець і зберігають органічні мінерали, утворені щонайменше 4,6 млрд років тому.

Науковці сподіваються зʼясувати за допомогою отриманих зразків, яким чином Земля стала покрита водою — наразі вважається, що ця речовина разом з іншими, необхідними для виникнення життя, прибула з астероїдів та інших небесних тіл із віддалених частин Сонячної системи. Також японські дослідники сподіваються знайти в матеріалах з Рюгу органіку, схожу на земну.

«Хаябуса-2» тепер почне свою 11-річну подорож до наступного астероїда — 1998 KY26. «Зустріч» між ними відбудеться в 2031 році.

  • «Хаябуса-2» — це модифікація апарата «Сокіл», який першим в історії надіслав на Землю зразки з якогось космічного обʼєкта, крім Місяця. Його запустили з космодрому на японському острові Танегасіма в 2014 році, щоб зібрати проби на астероїді Рюгу, за якими вчені могли б перевірити теорію про поширення життя у Всесвіті.
  • 5 грудня «Хаябуса-2» відправив на Землю капсулу зі зразками з астероїда Рюгу, який знаходиться за 300 млн км від Землі. Проби бралися за допомогою підриву спецбомби.