Капсула зонда «Хаябуса-2» зі зразками астероїда приземлилася в Австралії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Капсула японського зонда «Хаябуса-2», в якій містяться зразки порід астероїда Рюгу, успішно приземлилася в Австралії.

Про це йдеться у повідомленнях місії в Twitter.

Капсула впала на полігоні Вумера, який розташований поблизу однойменного міста (штат Південна Австралія). Її вже підібрав вертоліт і незабаром вона буде відправлена до Японії. Розкрити капсулу планують в кінці грудня.

Центр управління місії поки буде зайнятий супроводом зонду і операціями зі спостереження Місяця. «Хаябуса-2» вже віддалився від Землі і продовжить свою роботу в космосі. Його планували повернути в цьому році на Землю, але план змінили, він досліджуватиме ще два астероїди — 30-метрового 1998 KY26 і 700-метрового 2001 CС21.

В рамках місій зонд буде фотографувати астероїди. На це він витратить найближчі 10 років.

  • «Хаябуса-2» — це модифікація апарату «Сокіл», який першим в історії надіслав на Землю зразки з якогось космічного обʼєкта, крім Місяця. Його запустили з космодрому на японському острові Танегасіма в 2014 році, щоб зібрати проби на астероїді Рюгу, за якими вчені могли б перевірити теорію про поширення життя у Всесвіті.
  • 5 грудня «Хаябуса-2» відправив на Землю капсулу зі зразками астероїда Рюгу, який знаходиться в 300 млн км від Землі. Проби бралися за допомогою підриву спецбомби.