«Занадто вдала операція». Зонд NASA зібрав так багато зразків з астероїда Бенну, що ті стали висипатися

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Занадто вдала операція». Зонд NASA зібрав так багато зразків з астероїда Бенну, що ті стали висипатися

Космічний апарат OSIRIS-REx зібрав так багато зразків порід на астероїді Бенну, що тепер потроху їх губить.

Про це повідомляє BBC.

Керівники місії зазначили, що збір став «надто вдалим». Лідер команди дослідників Данте Лауретта пояснив, що апарат зібрав набагато більше ґрунту, ніж планувалося. Його «рука» для збору занурилася настільки глибоко і з такою силою, що камені, які потрапили всередину, застрягли по краях контейнера. Після цього вчені помітили, що частинки ґрунту стали повільно висипатися в космос.

Крім того, в NASA вирішили скасувати вимірювання маси зібраного матеріалу, який планувалося провести 24 жовтня. Фахівці стурбовані тим, що будь-який рух OSIRIS-REx або його «руки» призводить до подальшої втрати зразків.

  • 22 жовтня NASA показали кадри забору породи з поверхні астероїда Бенну, який знаходиться в 330 млн км від Землі, космічним апаратом OSIRIS-REx.
  • OSIRIS-REx відправили до Бенну у 2016 році. Апарат перебував на орбіті астероїда близько двох років, готуючи свій маневр. Вчені вважають, що зразки з астероїда нададуть дані про структурні елементи сонячної системи і, можливо, про формування життя на Землі. OSIRIS-REx повернеться на Землю у 2023 році.