Сенат США ухвалив план фінансової допомоги населенню на $1,9 трильйона. Це перша перемога Байдена в законодавчому полі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенат США ухвалив план фінансової допомоги населенню на $1,9 трильйона. Це перша перемога Байдена в законодавчому полі

Allie_Caulfield / Flickr

Сенат США ухвалив законопроєкт про надання фінансової допомоги населенню під час пандемії коронавірусу на $1,9 трильйона після довгого марафону дебатів, під час якого представники Демократичної партії намагалися переконати своїх поміркованих колег. Ухвалення плану вважають першою великою перемогою президента Джо Байдена в законодавчому полі.

Про це пише The Washington Post.

Дебати в Сенаті тривали більш ніж добу, і врешті демократи зібрали необхідну кількість голосів та ухвалили законопроєкт без участі республіканців, які утрималися від підтримки пакета стимулювання населення.

Відповідно до плану, американці отримають одноразову підтримку в розмірі $1,4 тис., $350 млрд нададуть збіднілим містам, ще $130 млрд — школам. План також передбачає продовольчу допомогу, погашення боргів за житло, виплату $300 на тиждень безробітним, податкові канікули, оплату за догляд за дітьми тощо.

Однак в ході дебатів демократи провалили підвищення мінімальної зарплати до $15 на годину, що могло б бути першим подібним рішенням за багато років.

«Цей законопроєкт надасть більше допомоги більшій кількості людей, ніж усе, що федеральний уряд зробив за десятиліття», — заявив лідер сенатської більшості Чак Шумер.

Процес ухвалення плану виділив тріщини в єдності демократичної фракції Сенату — прогресивні законотворці, що виступають за радикальні економічні реформи запекло сперечалися з більш поміркованими, які виступали за фінансову стриманість. При цьому жоден республіканець не підтримав законопроєкт.

«Сенат ніколи не витрачав $2 трильйона більш безглуздо або менш жорстким шляхом», — прокоментував ухвалення законопроєкту лідер республіканської меншості Мітч Макконнелл, який дорікнув демократам за натиск, з яким вони проштовхнули рішення.

  • Наприкінці 2020 року Палата представників Конгресу США підтримала збільшення розміру прямих виплат громадянам для стимулювання економіки на період пандемії — з $600 до двох тисяч.
  • Навесні Трамп пропонував розіслати дорослим громадянам країни чеки на суму до $1 000. У США був такий досвід у 2008 році — на початку Великої рецесії. Тоді закон про економічний стимул передбачав виплати в середньому по $600, а в економіку влили понад $100 мільярдів за лічені місяці. Економісти вважають, що це був один із найефективніших заходів, спрямованих на пом’якшення наслідків найгіршого спаду з 1930-х років.