Reuters: План Байдена зі спасіння економіки від коронакризи на $1,5 трильйона. Кожен американець може отримати по $1,4 тисячі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Reuters: План Байдена зі спасіння економіки від коронакризи на $1,5 трильйона. Кожен американець може отримати по $1,4 тисячі

The Washington Post / Contributor

Обраний президент США Джо Байден представить 15 січня пропозицію про пакет стимулів для економіки та населення під час коронакризи. Ідеться про суму понад $1,5 трильйона.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела й оточення Байдена.

Під час передвиборчих перегонів Байден обіцяв поставитися до пандемії більш серйозно, ніж президент Дональд Трамп. І цей пакет допомоги націлений на те, щоб втілити обіцянку в реальність — кошти передбачені на вакцинацію, відновлення економіки та виплати населенню.

За словами джерела Reuters, пакет заходів стимулювання включає виплати населенню по $1,4 тисячі. Видання The Washington Post 6 січня писало, що розмір стимуляційного чека від Байдена мав становити від $2 тисяч — залежно від прибутку родини та наявності дітей. Цю ідею підтримала Палата представників Конгресу, але «розвернув» Сенат, більшість в якому мають республіканці.

Також очікується, що Байден візьме на себе зобовʼязання співпрацювати з приватними компаніями, аби збільшити кількість американців, які зробили щеплення. Сам обраний президент вакцинувався у прямому ефірі препаратом від Pfizer.

Нова адміністрація почне співпрацювати з Конгресом над пакетом швидких стимулів, коли Байден вступить на посаду, тобто після 20 січня. Новий радник обраного президента з економічних питань в Білому домі Браян Діз заявив у коментарі Reuters, що Байден буде наполягати на тому, щоб Конгрес ухвалив цей пакет. А потім він звернеться до нього з більш довгостроковим заходами з відновлення економіки, що стосуватимуться інфраструктури й охорони здоровʼя.

Минулого тижня Байден заявляв, що його стимуляційний пакет буде «на трильйони доларів», а щоб прискорити вакцинацію, виділять «мільярди доларів». Окрім цього, будуть кошти й для шкіл, державних і місцевих органів влади, щоб уникнути звільнення вчителів, поліцейських і медичних працівників.

У США з початку пандемії від коронавірусу померли понад 380 тисяч людей, а заразились майже 23 мільйона.