Єрмак пообіцяв, що план деокупації Криму представлять на саміті в серпні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Єрмак пообіцяв, що план деокупації Криму представлять на саміті в серпні

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Під час саміту «Кримської платформи», який відбудеться у Києві 23 серпня напередодні Дня Незалежності, буде представлений український та міжнародний план деокупації півострова.

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, повідомляє Укрінформ.

«Ми дуже сподіваємося, що напередодні святкування Дня Незалежності, коли відбудеться перший установчий саміт «Кримської платформи», приїдуть багато наших партнерів і друзів на рівні керівників держав, і ми зможемо проговорити та представити український та міжнародний план з деокупації Криму», — наголосив Єрмак.

Глава ОП підкреслив, що все, що відбувається зараз на території окупованого півострова, включаючи масові порушення прав людини, є прямим порушенням норм міжнародного права. «Ми розуміємо, наскільки все це важкі питання. Але це наша земля, і це наші люди. Ми будемо робити все і скільки потрібно, щоб повернути територіальну цілісність України», — сказав він.

  • «Кримська платформа» — це новий міжнародний майданчик, який консолідує спільні зусилля з виведення військ Росії та її адміністрації з Криму. Деокупація Криму — це єдина кінцева мета. На перших етапах майданчик потрібен для обговорення проблем окупованого Росією півострова. Взяти участь у саміті вже погодилися деякі країни, зокрема Велика Британія.
  • «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.
  • Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що є вагомі підстави очікувати на участь президента США Джо Байдена в саміті «Кримської платформи». Проте наразі нема жодного офіційного підтвердження цих планів.
  • Європейський Союз з 2014 року постійно продовжує санкції проти Росії за порушення територіальної цілісності України. 17 грудня 2020 року ООН уперше заявила, що «чиновники» Криму — це окупаційна влада Росії.