«Дуже великі підстави сподіватися». Джемілєв припускає, що Байден може взяти участь у саміті «Кримської платформи»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Дуже великі підстави сподіватися». Джемілєв припускає, що Байден може взяти участь у саміті «Кримської платформи»

Gage Skidmore / Flickr

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що є вагомі підстави очікувати на участь президента США Джо Байдена в міжнародному саміті «Кримської платформи» 23 серпня в Києві.

Про це Джемілєв сказав під час виступу в «Кримському домі», повідомляють у «Крим.Реалії».

«Ми покладаємо на це великі надії [на саміт]. Багато країн світу, в тому числі країни Ради Європи, США, вже висловили згоду [приєднатися]. Хоча я точно не можу сказати, чи будуть вони представлені на саміті, але є дуже великі підстави сподіватися на те, що, в тому числі, і Джо Байден 23-го числа буде тут. У всякому разі, над цією темою ми будемо дуже ретельно працювати», — сказав Джемілєв.

Він також підкреслив, що вважає створення «Кримської платформи» істотним кроком на шляху до деокупації Криму. «Питання окупованого Донбасу якоюсь мірою на базі Мінських угод обговорюється. Але тему деокупації Криму Путін узагалі обговорювати не хоче. І нахабно заявляє, що це земля Росії, і те, що там діється, на окупованій території — це, мовляв, внутрішні справи Росії. Але з цим, зрозуміло, ні Україна, ні світова спільнота ні в якій мірі не може погодитися, і робитимуться необхідні заходи з деокупації», — наголосив Джемілєв.

Зазначимо, наразі нема жодного офіційного підтвердження планів Байдена взяти участь у «Кримській платформі». У посольстві США в Україні теж поки не робили заяв.

Байден кілька днів тому заявив, що США ніколи не визнають окупацію Криму і будуть разом з Україною протистояти Росії.

19 листопада 2020 року Конгрес США виступив проти повернення Росії до G7, яку виключили звідти після анексії Криму.

  • «Кримська платформа» — це новий міжнародний майданчик, який консолідує спільні зусилля з виведення військ Росії та її адміністрації з Криму. Деокупація Криму — це єдина кінцева мета. На перших етапах майданчик потрібен для обговорення проблем окупованого Росією півострова. Взяти участь у саміті вже погодилися деякі країни, зокрема Велика Британія.
  • «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.