Зеленський: Засідання «Кримської платформи» відбудеться напередодні Дня Незалежності

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський: Засідання «Кримської платформи» відбудеться напередодні Дня Незалежності

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Засідання міжнародного майданчику «Кримська платформа» відбудеться в Києві, напередодні Дня Незалежності. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 26 лютого — саме цього дня у 2014 році в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України.

«Разом з міжнародними партнерами України напередодні Дня Незалежності в Києві відбудеться засідання «Кримської платформи». Це ініційований Україною міжнародний майданчик для пошуку та подальшого втілення в життя комплексу заходів для деокупації півострова і захисту прав кримчан», — зазначив Зеленський.

Також президент підписав указ щодо окремих заходів, які спрямовані на деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. Зокрема, він доручив уряду вжити заходів для розвитку й підтримки кримськотатарської мови та культури і захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму.

  • «Кримська платформа» — це новий міжнародний майданчик, який консолідує спільні зусилля з виведення військ Росії та її адміністрації з Криму. Деокупація Криму — це єдина кінцева мета. На перших етапах майданчик потрібен для обговорення проблем окупованого Росією півострова. Взяти участь у саміті вже погодилися деякі країни, зокрема Велика Британія.
  • «Кримська платформа» працюватиме на кількох рівнях. Перший — найвищий політичний рівень, до якого долучаться глави іноземних держав. Другий — рівень глав МЗС і міністрів оборони. Третій — міжпарламентський рівень. І четвертий — рівень експертів.
  • Європейський Союз з 2014 року постійно продовжує санкції проти Росії за порушення територіальної цілісності України. 17 грудня 2020 року ООН уперше заявила, що «чиновники» Криму — це окупаційна влада Росії.