Глава МЗС Кулеба: Росія намагається зірвати відкриття «Кримської платформи» та дискредитувати її

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Росія намагається зірвати відкриття «Кримської платформи», на якій під час переговорів планують ухвалити конкретні рішення щодо деокупації півострова.

Про це заявив міністр зовнішніх справ України Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу «Прямий».

«Для мене найкращим доказом того, що ми рухаємося правильним шляхом з «Кримською платформою», є регулярна інформація, яку я отримую з різних відкритих і закритих каналів про те, який — не побоюсь цього слова — «кіпіш» і нервову реакцію викликають наші дії в Російській Федерації. Тобто там вже мобілізовані всі на протидію цій ініціативі», — розповів він.

За словами Кулеби, російська влада поставила два завдання для такої протидії.

«Перша — дискредитувати «Кримську платформу» на старті як таку. І друге – зірвати участь світових лідерів в її інавгураційному саміті, який відбудеться в серпні. Тобто конкретні в Росії поставлені відповідним органам задачі. І те, як вони нервово і як системно почали на це реагувати, є додатковим доказом, що вони бояться і що вони розуміють ті загрози, які ми несемо їм зі створенням «Кримської платформи», — додав міністр.

Глава МЗС наголосив, що деокупація Криму — це єдина кінцева мета.

«Наше завдання зараз — об’єднати всіх, кому дійсно питання Криму не байдуже. Є політика невизнання Криму. Ми маємо чітко контролювати, щоб вона залишалася ефективною, щоб ніхто крок вліво чи крок вправо не робив. І щоб ми використовували можливості один одного для стримування тих країн, які в проросійській орбіті й намагаються від цієї політики відійти», — пояснив він.

Окремо Кулеба зауважив, що є декілька санкційних режимів, пов’язаних із Кримом, але є випадки ігнорування санкцій.

«Ми хочемо створити координаційний механізм, коли всі бачитимуть прогалини в санкційних режимах і будуть вживати кроки для їх заповнення. І так далі, і там є інші декілька вимірів, в яких ми будемо працювати», — сказав міністр.