ООН уперше заявила, що «чиновники» Криму — це окупаційна влада Росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ООН уперше заявила, що «чиновники» Криму — це окупаційна влада Росії

Sean Gallup / Getty Images

Генеральна асамблея Організації Обʼєднаних Націй ухвалила посилену резолюцію щодо дій Росії в окупованому Криму. У документі вперше зафіксували, що «посадовців» півострова треба розглядати лише як окупаційну владу Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Також у резолюцію вперше включили термін «громадянські журналісти». Це результат триваючої кампанії МЗС України із захисту журналістів і активістів, які працюють в умовах окупації.

Загалом нові елементи в резолюції відображають численні факти масових порушень прав людини у Криму. Наприклад, окупанти змушують кримчан змінювати громадянство — вони обмежують право на власність землі кримчан з українським паспортом.

В ООН наголосили, що Росія використовує пандемію, щоб запровадити невиправдані обмеження, чим посилює репресії проти населення, адже залучає до цього ФСБ.

Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що в документі детально розписана підривна господарська діяльність Росії, що виснажує природні ресурси Криму. Окрім того, РФ блокує доступ кримчан до української системи освіти та порушує їхні релігійні права.

Це вже п’ята поспіль резолюція Генасамблеї ООН з питання захисту прав людини у Криму і дев’ята в контексті міжнародного реагування на спробу анексії українського півострова.