Посольство України направило ноту МЗС Польщі через календар мусульман із «російським» Кримом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Посольство України в Польщі направило ноту польському Міністерству закордонних справ через календар обʼєднання мусульман Польщі з «російським» Кримом.

Як пише «Укрінформ» з посиланням на слова українського посла Андрія Дещиці, відомство просить МЗС посприяти у вирішенні ситуації.

Польське обʼєднання мусульман після публікації календаря на 2021 рік із зображеннями мечетей Криму та його критики прибрало напис «Російська Федерація», але не вказало приналежність Криму Україні. Посольство з цієї причини також направило листа безпосередньо громаді.

Обʼєднання просять виправити до кінця помилку (у друкованій та електронній версіях) і принести вибачення. Із подібним листом до організації звернувся і член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар від Польщі Недім Усейнов.

Обʼєднання мусульман не відповіло на листи, тому посольство звернулося до МЗС. Дещиця зазначив, що організацію фінансує польська держава і МЗС Польщі вже заявив про готовність розібратися в ситуації.

«У розмові польські дипломати підтвердили однозначну позицію про невизнання окупації й анексії Криму, про підтримку територіальної цілісності України і готовність розібратися в ситуації, що виникла у зв’язку з публікацією календаря», — сказав посол.

  • Напередодні релігійне обʼєднання мусульман Польщі випустило календар на 2021 рік із зображеннями мечетей Криму, але міста, в яких вони розташовані, позначили як російські. У календарі зображені мечеті в Сімферополі, Феодосії, Бахчисараї та Старому Криму.
  • Станом на 4 грудня електронна версія календаря видалена з офіційного сайту обʼєднання.