«Проста істина: Крим — це Україна». Байден виступив із першою заявою про окупацію півострова

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Проста істина: Крим — це Україна». Байден виступив із першою заявою про окупацію півострова

Gage Skidmore / Flickr

Президент США Джо Байден заявив, що Штати ніколи не визнають окупацію Криму і будуть разом з Україною протистояти Росії. Про це йдеться у заяві Білого дому від 26 лютого — саме цього дня у 2014 році в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України.

«Сьогодні сім років тому Росія порушила міжнародне право, норми, за якими сучасні країни взаємодіють одна з одною, а також суверенітет і територіальну цілісність своєї сусідньої України, коли вторглася до Криму. Сполучені Штати підтримують Україну і її союзників з самого початку цього конфлікту. У цю похмуру річницю ми підтверджуємо просту істину: Крим — це Україна», — заявив Байден.

За його словами, Сполучені Штати ніколи не визнають анексію півострова Росією, і будуть разом з Україною протистояти агресивним діям РФ.

«Ми продовжимо роботу щодо залучення Росії до відповідальності за її зловживання і агресію в Україні. Ми також продовжимо шанувати мужність Революції гідності, в якій український народ зіткнувся з вогнем снайперів і зажадав нового початку для своєї країни», — наголосив американський президент і додав, що США, як і раніше, вірять обіцянкам України.

19 листопада 2020 року Конгрес США виступив проти повернення Росії до G7. Одна з причин — окупація Криму. G7 складається зі США, Італії, Японії, Канади, Франції, Німеччини та Великої Британії. Президент США кілька разів говорив про можливість запросити Росію на саміт. РФ виключили з «Великої вісімки» у 2014 році — після анексії Криму.