Медведчук про політичну карʼєру Марченко: Буде активним членом ОПзЖ, нічим не схожа на Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Медведчук про політичну карʼєру Марченко: Буде активним членом ОПзЖ, нічим не схожа на Зеленського

Милосердов Валерій / УНІАН

Один з лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук заявив, що у його дружини — телеведучої Оксаної Марченко, яка після введених санкцій заявила про похід в політику, і раніше були такі наміри. Разом з тим, він проти, щоб вона балотувалася у президенти.

Про це він заявив в інтерв’ю BBC Україна.

За його словами, Марченко багато років займалася громадською діяльністю та благодійністю. Також, додає нардеп, вона — «глибоко віруюча людина» і підтримує Українську православну церкву (Московського патріархату).

«Попередні роки я її намагався вберегти від цього [політики], хоча такі пориви у неї були. Так, вона таке прийняла рішення, і я її підтримав. Вона вступила в партію, написала заяву в Київську організацію, і буде в тому числі займатися політичною діяльністю», — розповів нардеп.

Він додав, що зараз Марченко готується до показу свого фільму «Паломниця» [цей проєкт вона анонсувала на початку лютого, заявивши, що на паломництво її благословив глава УПЦ МП митрополит Онуфрій].

За його словами, Марченко бачить себе активним членом ОПзЖ. «А що буде далі — поживемо-побачимо», — додав він.

Нардеп також каже, що поки фокус-групи щодо Марченко не проводили, тому що це «сталося всього кілька днів тому». На запитання журналіста, що Зеленський теж заявив у новорічну ніч, що йде у президенти, нардеп відповів: «Це Зеленський. Я щасливий, що моя дружина як людина творча нічим не схожа на Зеленського».

Говорячи про введені проти Марченко санкції, Медведчук наголошує, що неправильно говорити, що він переписав на неї бізнес. Він зазначив, що бізнес переоформив лише з однією причини — якби він залишався далі прямим власником підприємств, то вони всі б підпали б під санкції США [Медведчук з 2014 року перебуває у санкційному списку].

«Коли цей бізнес був на мені, вона володіла точно так само його 50%. І сьогодні я володію його 50% […] Річ у тому, що я перебуваю під американськими санкціями. А американські банки, у яких мають свої кореспондентські рахунки всі банки, які проводять розрахунки у доларах, не можуть працювати зі структурами, власники яких перебувають під санкціями США. Тобто вийшло б, що обленерго, 9 чи 10% акцій яких має сімʼя Медведчука, зупинилися б, бо їхні рахунки закрили б, а людей викинули б на вулицю. Я не мав права тримати ці акції на собі, щоб ці підприємства не припинили свою роботу. Я ж цього ніколи не приховував. І тут нічого протиправного немає. Я ж на свою дружину це оформив», — вважає він.

Медведчук також наголосив, що, на його думку, в Україні має бути парламентська форма правління: «Я вважаю, що Україна повинна позбутися цієї посади [президента]. Я вважаю, що в Україні повинна бути парламентська форма правління. І з кожним роком я в цьому дедалі більше переконуюся».

  • Нагадаємо, 19 лютого РНБО ввела санкції на 8 осіб (трьох українців, пʼятьох росіян) — серед них нардеп ОПзЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко (за фінансування тероризму). СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля. Також у списку опинилися 19 компаній.
  • Того ж дня РНБО доручила повернути в держвласність нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок», який опинився у власності компанії з орбіти Медведчука. Хоча сам нардеп заперечує свою причетність.
  • Перед тим, 2 лютого, РНБО запровадила санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne.