РНБО доручила повернути державі нафтопровід, який опинився у власності компанії з орбіти Медведчука

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Рада національної безпеки і оборони України доручила повернути в державну власність нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок».

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 19 лютого.

За його словами, також правоохоронці мають з’ясувати обставини, за яких державне майно опинилося у приватних руках.

Данілов уточнив, що територією України проходить 1 433 км трубопроводу, яким нині користуються іноземні компанії. Власниками цих компаній є громадяни України.

Водночас секретар РНБО наголосив, що процесу приватизації майна не відбувалося.

«Рішенням РНБО від 2015 року Кабінету міністрів було доручено вжити необхідних заходів для збереження й експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1 433 км, що проходять через територію України. Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння і користування частиною нафтопродуктопроводів», — додав Данілов.

Про що йдеться?

Нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок» був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави. Проте дочірня компанія російської АК «Транснефтепродукт» не передала права на трубопровід.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу, що проходить українською територією, за Україною, у 2014—2015 роках це рішення підтвердили Апеляційний та Вищий господарський суди.

Натомість у 2015 році Господарський суд Рівненської області скасував рішення через «нововиявлені обставини», а у 2017 році визнав право власності за ТОВ «Прикарпатзахідтранс». Таким чином стратегічний об’єкт опинився у власності комерційної структури.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. В Офісі президента заявили, що РНБО отримала від СБУ докази, що ці канали тривалий час фінансуються з Росії.
  • 19 лютого Рада нацбезпеки та оборони ввела на три роки санкції проти 8 людей (троє українців, пʼятеро росіян) — серед них Віктор Медведчук та його дружина Оксани Марченко. Санкції ввели на все майно, що перебуває у власності цих осіб.
  • Раніше Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру колишній заступниці директора «Українського державного науково-дослідного і проєктного інституту азотної промисловості та продуктів органічного синтезу» (УкрДІАП) у зловживанні службовими повноваженнями, завдяки чому нафтопродуктопровід «Самара — Західний напрямок» незаконно вивели з державної власності.