Прокуратура оголосила підозру трьом співробітникам «МДБ ДНР» у катуваннях на території вʼязниці «Ізоляція»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура оголосила підозру трьом співробітникам «МДБ ДНР» у катуваннях на території вʼязниці «Ізоляція»

Прокуратура Донецької області оголосила підозру трьом співробітникам «Міністерства державної безпеки ДНР» в утриманні та катуванні осіб у підпільній в’язниці «Ізоляція» у Донецьку.

Про це повідомляється на сторінці прокуратури.

Підозру заочно оголосили двом конвоїрам — охоронцям підпільної в’язниці та псевдооперуповноваженому оперативного підрозділу «МДБ ДНР». Їх звинувачують у торгівлі людьми, участі у не передбачених законом воєнізованих формуваннях, порушенні законів та звичаїв війни.

Слідство встановило, що 40-річний так званий «оперуповноважений оперативного підрозділу «МДБ» затримував цивільних осіб та після допитів, під час яких застосовував до них тортури, відвозив до підпільної в’язниці «Ізоляція».

Також, 40-річний та 41-річний конвоїри охороняли незаконно позбавлених волі людей на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Там їх примушували до важкої праці: прибирання території, розвантаження та завантаження зброї, боєприпасів і ємностей з паливно-мастильними матеріалами. Слідство встановило 11 потерпілих, які постраждали від злочинних дій підозрюваних.

  • Україна підозрює щонайменше п’ятьох осіб у справі про злочини у підпільній в’язниці «ДНР» на території арт-платформи «Ізоляція» в окупованому Донецьку.
  • Раніше в мережі уперше у відкритому доступі зʼявилися фотографії з концтабору «МДБ ДНР» на базі арт-платформи «Ізоляція» в Донецьку.
  • У жовтні минулого року керівнику підпільної вʼязниці бойовиків «Ізоляція» заочно повідомили про підозру.
  • На початку січня 2021 року журналісти повідомили про мережу вʼязниць у «ДНР» і назвали «Ізоляцію» концтабором. Офіційно його не існує, але насправді до нього потрапляють за політичними статтями, за переконання або проукраїнську позицію. На людей в «Ізоляції» чекають тортури, побиття, нічні побудки пʼяним персоналом, сексуальне насильство, хорове виконання гімну Росії, а також показові бійки між вʼязнями задля розваги керівництва. При цьому тортурам піддають людей і самі вʼязні, яким пообіцяли свободу або обмін.