У мережі показали фото з катівні «Ізоляція». Її вважають концтабором бойовиків «ДНР»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Внутрішній двір, приміщення для тортур і камери для утримання — уперше у відкритому доступі зʼявилися фотографії з концтабору «МДБ ДНР» на базі арт-платформи «Ізоляція» в Донецьку.

Фотографії опублікував Telegram-канал «Донецький тракторист», який вказує, що присвячений роботі тюрем «ЛДНР». Справжність фото підтвердив журналіст, експерт Українського інституту майбутнього Станіслав Асєєв, який сам пройшов через «Ізоляцію».

«Зараз ви бачите унікальні кадри: загальне фото території «Ізоляції», камери увʼязнених (перший поверх із ґратами) і прогулянковий двір, обнесений «колючкою», куди нас виводили вранці на 5—7 хвилин. Схоже, ті, у кого з адміністрації ще збереглися мізки, нарешті зрозуміли, чим у найближчому майбутньому обернеться для них ця тема», — написав Асєєв у Facebook.

Автор каналу також публікує особисті дані бойовиків з «МДБ», фото їхніх документів, журнал з прізвищами затриманих і зображення російської війської техніки.

«Закликаю правоохоронні органи України використовувати ці документи для встановлення всіх осіб, які утримувалися у вʼязниці «Ізоляція», і причетних до їх незаконного затримання», — йдеться в повідомленні автора.

  • У жовтні минулого року керівнику підпільної вʼязниці бойовиків «Ізоляція» заочно повідомили про підозру.
  • На початку січня 2021 року журналісти повідомили про мережу вʼязниць у «ДНР» і назвали «Ізоляцію» концтабором. Офіційно його не існує, але насправді до нього потрапляють за політичними статтями, за переконання або проукраїнську позицію. На людей в «Ізоляції» чекають тортури, побиття, нічні побудки пʼяним персоналом, сексуальне насильство, хорове виконання гімну Росії, а також показові бійки між вʼязнями для розваги керівництва. При цьому тортурам піддають людей і самі вʼязні, яким пообіцяли свободу або обмін.