«Проект»: У «ДНР» функціонує концтабір та тюремна система, побудована на вимаганнях

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Проросійські бойовики «ДНР» за час свого панування на окупованій частині Донецької області створили цілу мережу вʼязниць і один концтабір, в якому тортури — норма. У вʼязницях, ізоляторах і колоніях «ДНР» роками сидять тисячі українців і росіян, перші з яких часто йдуть за політичними статтями.

Російське незалежне видання «Проект» провело розслідування про те, як влаштовані донецькі «підвали» і система вимагань в місцях позбавлення волі.

На початку журналісти розповідають про кількох вʼязнів, які потрапили під каток «Міністерства держбезпеки». Один з них, учитель фізкультури Донецького університету економіки і торгівлі Дмитро Сидельніков, який вже рік сидить у СІЗО за статтею про «шпигунство». Його родичі так і не знають причини його затримання, а журналісти зазначають, що він проходить у справі, як «твіттерянин» — проукраїнський блогер. З рідними він поговорив лише один раз, через пів року, в кабінеті слідчого. У родичів склалося враження, що коротка зустріч була підготовлена, щоб Сидельніков краще співпрацював. Йому нібито обіцяли обмін з Україною.

Загалом у СІЗО і вʼязницях «ДНР» багато людей, які йдуть за політичними статтями за переконання або проукраїнську позицію. При цьому, місцеве «Міністерство юстиції» не публікує статистику вʼязнів, а сайт «МДБ» в основному повідомляє про спійманих «шпигунів» СБУ. За даними журналістів, кількість увʼязнених становить близько 9 тисяч (з урахуванням засуджених до 2014 року), але це лише видима частина.

Всього в «ДНР» налічується 13 вʼязниць і СІЗО. Українські військовополонені сидять у двох колоніях Макіївки і на двох постах донецького СІЗО. Заарештовані за «шпигунство» і «зраду батьківщини» — в СІЗО № 5 в Донецьку, в колишній Обласний податковій інспекції на бульварі Шевченка, 26, у спецбараку 97-ї колонії в Макіївці і в концтаборі «МДБ» на базі арт-платформи «Ізоляція» на місці колишнього заводу ізоляційних матеріалів. Офіційно його не існує.

Куди потраплять «політичні» після допиту в «МДБ» — в тюрму або концтабір — вирішують гроші. За 32 тисячі євро можна навіть добитися депортації в Україну. Якщо ж затриманого чекає «Ізоляція», то там він пізнає тортури, побиття, нічні побудки пʼяним персоналом, сексуальне насильство, хорове виконання гімну Росії, а також показові бійки між вʼязнями для розваги керівництва. При цьому тортурам піддавати людей будуть і самі вʼязні, яким пообіцяли свободу або обмін.

У вʼязницях і СІЗО також усе вирішують гроші. Усі передачі і дзвінки на свободу тільки за хабарі. Крім цього, в деяких донецьких вʼязницях працює ціла індустрія телефонного шахрайства, від якої заробляють співробітники «МДБ». Один з увʼязнених розповів, що їх бригадами змушували брати участь в аферах і щотижня здавати керівництву по 15 тисяч гривень. Вони розміщували на українських сайтах оголошення про інтим-послуги або здавання квартири і брали у жертв заставу. На цьому адміністрація однієї вʼязниці може в місяць заробляти до 400 тисяч гривень.