Суд Чехії дав бойовику «ДНР» 3 роки вʼязниці. У нього був умовний термін

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Празький Верховний суд засудив чеха Павла Кафку до трьох років вʼязниці за участь у боях на Донбасі на боці бойовиків. Суд змінив умовний термін на реальне тюремне увʼязнення.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Бойовик у липні 2020 року за рішенням суду отримав 3 роки умовно з відстрочкою покарання на 5 років. Після цього і прокурор, і сам підсудний подали апеляції. 3 грудня Верховний суд змінив вирок.

«Результат — вирок змінили з умовного на реальний! І вирок — остаточний. Тепер Кафка буде 3 роки у вʼязниці, щоб подумати, чи дійсно цей «рускій мір» був того вартий», — заявив посол.

27-річний Кафка в 2015 і 2016 роках воював у лавах «ДНР». Він пройшов підготовку в танковому підрозділі, а також був стрільцем і водієм. Обвинувачення вимагало для Кафки 12 років вʼязниці. Сам чех стверджував на суді, що «клюнув» на заклик «допомагати жителям Донбасу», після прочитання низки матеріалів у Facebook-групі «Росія — наш справжній друг». На Донбас він потрапив через РФ. Кафка не визнав себе винним і заявляв, що відправився на Донбас допомагати людям або працювати в лікарні.

Посол зазначив, що рішення суду — важливий прецедент. До сих пір бойовики-чехи отримували умовні або заочні вироки. Він додав, що таких «героїв» у Чехії ще кілька десятків, і більшість з них продовжують ховатися на Донбасі.