Від антарктичного льодовика відколовся велетенський айсберг. Він у 20 разів більший за Мангеттен

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Від антарктичного льодовика відколовся велетенський айсберг. Він у 20 разів більший за Мангеттен

British Antarctic Survey

Велетенський айсберг, що в 20 разів більше за територію Мангеттена, відділився від льодовикового шельфу Бранта в Антарктиці. Тріщина з’явилась ще в 2020 році й збільшувалася, аж поки в цю п’ятницю не стався остаточний розкол. Тепер айсберг може дрейфувати океаном або сісти на мілину поряд із материком.

Про це пише Live Science.

Науковці вважають процес розколу антарктичного льодовика природним процесом, не пов’язаним із кліматичними змінами. Шельфовий льодовик Бранта — крижана глиба завтовшки понад 150 метрів — рухається в західному напрямку зі швидкістю два кілометри на рік, і зазвичай «народжує» айсберги.

British Antarctic Survey

Однак новий айсберг виявився несподівано великим. Його приблизний розмір — 1 270 квадратних кілометрів, що в 20 разів перевищує площу нью-йоркського округу Мангеттен.

«Хоча відкол значних частин шельфових льодовиків Антарктики — цілком нормальне явище, великі глиби на кшталт тієї, що виявили на шельфовому льодовику Бранта в п’ятницю, є доволі рідкісними та захопливими», — розповів професор британського Університету Свонсі Адріан Лакман, який досліджував розлам шельфу по супутникових знімках.

На льодовику Бранта розташована дослідна станція Великої Британії «Галлей VI», де науковці спостерігають за атмосферними та космічними явищами. Найімовірніше, розлам ніяк не зачепить станцію та не вплине на її роботу. Ще в 2016 році комплекс перенесли на 30 км вглиб материка, щоб уникнути проблем через тріщини в льодовику, що поступово розширюються.

Наразі на дослідній станції нікого немає — науковці працюють на ній лише під час антарктичного літа. Замість людей за деформацією шельфу спостерігають GPS-монітори, які щоденно передають дослідникам останню інформацію.

  • За останні два десятиліття розтануло 28 трильйонів тонн льоду в усіх куточках планети. З 1994 року значних втрат зазнали льодовики Арктики, Антарктики та Гренландії, у горах і в Південному океані тощо — швидкість танення відтоді пришвидшилась на 57%.
  • Льодовики Антарктиди тануть швидше, ніж розраховували вчені. Темпи зростання рівня моря можуть катастрофічно прискоритися. На тлі кліматичних змін Антарктида, що майже повністю вкрита льодом, поступово змінюється. Поверх талого снігу цвітуть водорості, чий зелений колір видно навіть з космосу. У майбутньому вони можуть стати харчовою базою для інших видів і змінити екосистему континенту.
  • Один з найбільших айсбергів світу А68а розколовся біля острова Південна Джорджія в Атлантиці. Однак він і досі може в нього врізатися і застрягти на десяток років, що знищить всю екосистему острова.
  • На півночі Індії з Гімалаїв зійшов льодовик і зніс гідроелектричну дамбу. Щонайменше три людини загинули, 150 зникли безвісти. За словами очевидців, долиною пронеслася лавина з води, бруду та гірських порід.