У Гімалаях зійшов льодовик: лавина пошкодила гідроелектростанцію, 150 людей зникли безвісти

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У неділю, 7 лютого, у штаті Уттаракханд на півночі Індії зійшов льодовик Гімалаїв і зніс гідроелектричну дамбу, щонайменше три людини загинули, 150 зникли безвісти.

Про це повідомляє Reuters.

За словами очевидця, долиною пронеслася лавина з води, бруду та гірських порід.

«Це відбулося дуже швидко, не було часу когось попереджати. Я думав, що навіть нас знесе», — розповів агентству місцевий мешканець Санджай Сінгх Рана.

Начальник поліції штату Ашок Кумар повідомив журналістам, що серед загиблих та зниклих було понад 50 людей, які працюють на дамбі гідроелектростанції Ришиганга. За його словами, місцева влада вже евакуювала людей з інших дамб.

Як зазначається, Уттаракханд схильний до повеней та зсувів, екологічні групи закликали переглянути енергетичні проєктів у чутливих горах.

За даними державного комунального підприємства NTPC, лавина пошкодила частину гідроелектростанції в Таповані Вишнугад.

Наразі на місці події вже розпочали рятувальну операцію.

«Індія підтримує Уттаракханд, і нація молиться за безпеку всіх», — написав премʼєр-міністр Нарендра Моді у Twitter.

На кадрах, які викладають місцеві мешканці у соцмережах, видно, як вода змиває частини дамби Рішіганга, а також все, що було на її шляху.

  • Уранці 30 грудня 2020 року в районі селища Аск стався зсув ґрунту, який поховав під землею більше десяти будинків. Евакуювати довелося понад 900 жителів. Причиною зсуву могла стати рідка глина, але остаточні висновки представить комісія.
  • 6 січня норвезькі рятувальники припинили пошуки живих під завалами і визнали трьох зниклих безвісти людей мертвими. Жертвами зсуву ґрунту офіційно стали 10 осіб.