Зсув ґрунту в Норвегії, що поховав під землею пів села, міг статися через рідку глину

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У норвезькому селі неподалік столиці стався масштабний зсув ґрунту, який поховав під землею кілька будинків і призвів до евакуації всіх мешканців. Унаслідок катастрофи постраждали десятеро людей, ще одинадцять досі розшукують.

Про це повідомляє BBC.

Рятувальники продовжують шукати зниклих, серед яких є діти, у селі муніципалітету Еррум. Наразі невідомо, чи всі вони перебували в зоні зсуву. Близько 900 мешканців села евакуювали — люди боялися застрягти в багнюці та під уламками будинків.

Зсув почався рано-вранці 30 грудня, і мешканці одразу викликали службу порятунку. На той час будинки просто рухались разом із землею, проте вже по обіді дві споруди провалилися у кратер, що утворився внаслідок стихійного лиха. Інші будинки опинилися на краю обриву.

За словами прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг, ситуація була настільки катастрофічною, що людей вдалося врятувати лише за допомогою гелікоптерів.

Як повідомляють мешканці села, спочатку вони відчули, що трясеться земля, після чого пропала електроенергія. Невдовзі люди вже почали збиратися геть з населеного пункту.

Король Норвегії Гаральд V заявив, що ця подія справила глибоке враження на його родину, і він подумки з усіма, кого зачепило стихійне лихо.

В управлінні водних ресурсів та енергії розповіли, що, судячи з усього, в районі Еррума стався так званий рідкий глинистий зсув площею 300 на 700 метрів. Рідка глина — поширений у Скандинавії тип глини, що за певних обставин розріджується та може призвести до руйнівних наслідків.

Цей випадок розцінюють як наймасштабніший зсув за останній час, враховуючи кількість будинків, що опинилися в епіцентрі, і кількість евакуйованих. Найімовірніше, причиною розрідження глини стали рясні опади останніми днями.

  • Востаннє зсув ґрунту ставався в Норвегії 4 червня — на півночі країни ділянка заввишки 40 м і завдовжки 800 м разом із вісьмома будинками пішла в море. Постраждав один собака — йому самотужки довелося пливти до берега.