Держсекретар США закликав Росію повернути Крим під повний контроль України і звільнити всіх політвʼязнів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Окупація Криму Росією є «нахабним нехтуванням» сучасним міжнародним порядком, яке загрожує загальносвітовій безпеці.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, запевнивши, що Сполучені Штати разом із Україною відзначають сьому річницю вторгнення Росії і захоплення Криму.

«Ми підтверджуємо цю основну істину: Крим — це Україна. Окупація Росією і мілітаризація Кримського півострова, що зростає, мають наслідки далеко за межами України, загрожуючи загальносвітовій безпеці», — наголосив він.

За словами Блінкена, окупація Криму є дуже «дорогим заняттям».

«Російська окупаційна влада проводить жорстоку кампанію репресій проти кримських татар, етнічних українців і членів інших етнічних і релігійних меншин в Криму. Російська окупаційна влада здійснювала рейди в мечеті й будинки, вигнала незалежні засоби масової інформації з півострова і засудила до тривалих термінів тюремного увʼязнення тих, хто насмілювався виступати проти окупації. Репресії Росії призвели до того, що жителі Криму знаходяться в постійному страху і не можуть жити вільно», — додав держсекретар США.

Блінкен закликав Росію негайно припинити окупацію Криму, звільнити всіх українських політичних вʼязнів, яких вона несправедливо утримує, і повернути повний контроль над півостровом Україні.

Окрім цього, держсекретар США закликав Росію припинити агресію на сході України.

«Санкції США щодо Росії у відповідь на її агресію на сході України і захоплення Криму залишаться в силі доти, доки Росія не змінить курс. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають анексію Криму Росією», — запевнив він.

Водночас Блінкен привітав Кримську платформу і висловив сподівання на продовження співпраці з Україною та іншими союзниками і партнерами з метою припинення російської окупації Криму та агресії на Донбасі.