МінТОТ просить не називати Крим «анексованим» — півострів окупований

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
МінТОТ просить не називати Крим «анексованим» — півострів окупований

Sean Gallup / Getty Images

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій закликало не використовувати щодо Криму термін «анексований». Згідно із законом України, півострів — це тимчасово окупована територія.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

«Єдина країна, яка називає Крим і Севастополь анексованими — це Російська Федерація. Вся міжнародна спільнота використовує формулювання «тимчасово окуповані території» як щодо півострова, так і щодо Донбасу. Дозволяється також використання формулювання «спроба анексії» щодо Криму, але не «анексія». Це вкрай важливо і для нас у тому числі. Це підкреслює відповідні зобов’язання РФ за міжнародним гуманітарним правом», — заявив заступник міністра Ігор Яременко.

Він також наголосив, що визначення «анексія» фактично продовжує російський наратив про те, що питання повернення Криму до України начебто є закритим.

«Ми з цим абсолютно не згодні, а отже наполегливо просимо користуватися терміном «тимчасова окупація», адже Крим, я певен, повернеться під контроль України», — додав дипломат.

Нагадаємо, 18 листопада Третій Комітет Генасамблеї ООН визнав незаконними російські органи влади в Криму. Зокрема, у резолюції засуджується незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму.