Львівська облрада першою прийняла звернення про звільнення Стерненка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Львівська обласна рада першою прийняла звернення до президента Володимира Зеленського, Офісу генпрокурора, Верховної Ради та уповноваженого з прав людини із засудженням вироку Сергію Стерненку. Облрада закликає негайно звільнити активіста.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, стурбовані обвинувальним вироком у справі Сергія Стерненка [...]. Ми вважаємо несправедливим і необґрунтованим вирок Приморського районного суду Одеси [...]. Обвинувальний акт базувався на свідченнях керівника Одеського відділення проросійської партії «Родіна» Сергія Щербича. Це чергова демонстрація того, що судова система в Україні перетворилася на знаряддя тиску та усунення незручних для влади людей», — сказано в тексті звернення.

Депутати сподіваються, що апеляція відновить справедливість і наполягають на судовій реформі.

«Вимагаємо забезпечити обʼєктивний та неупереджений розгляд справи Сергія Стерненка апеляційною інстанцією, а також негайного напрацювання та впровадження судової реформи в Україні», — зазначено в тексті.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна за нібито організацію викрадення в 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко нібито організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Сама справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Увечері 23 лютого в 25 містах України і за кордоном почалися акції протесту. У Києві акція під будівлею Офісу президента.