У Британії презентували план виходу країни з карантину. До середини літа планують скасувати майже всі обмеження

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Британії презентували план виходу країни з карантину. До середини літа планують скасувати майже всі обмеження

Vienna Reyes / Unsplash

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон презентував план виходу країни з загальнонаціонального карантину.

Про це пише BBC.

Карантинні заходи скасовуватимуть поступово — у кілька етапів. Джонсон також назвав конкретні дати, але пояснив, що рішення ухвалюватимуть залежно від статистики, а не від дат.

Перші обмеження скасують 8 березня. З цього дня у Британії відкриють школи та дозволять проводити позашкільні спортивні та масові заходи. На вулицях дозволять відпочивати у громадських місцях лише по парах.

Із 29 березня на відкритому повітрі дозволять збиратися групами до 6 осіб або двом сім’ям. Також відкриються спортивні майданчики на вулицях — тенісні корти, баскетбольні майданчики, а також футбольні стадіони.

В уряді вирішили, що основні сектори економіки відкриють з 12 квітня. Саме з цієї дати дозволять працювати магазинам, перукарням, бібліотекам, музеям, басейнам, спортзалам, а також будуть доступні оренда житла та кемпінги. На весіллях дозволять бути присутніми до 15 людей, а на похоронах — до 30. Після 12 квітня у британському уряді скажуть, що робитимуть з обмеженнями на поїздки за кордон.

Із 17 травня настане черговий етап послаблення. Тоді британцям дозволять збиратися не по 6, а по 30 людей. Водночас по 6 людей буде дозволено відвідувати приміщення, такі як ресторани чи паби. Планується відкриття кінотеатрів, готелів і театрів, а на спортивні стадіони пускатимуть до 10 тисяч глядачів.

Останній етап запланований на 21 червня. Саме тоді уряд планує майже повністю відмовитися від усіх карантинних заходів і відкрити всі галузі економіки, зокрема дозволити працювати нічним клубам.

Однак для реалізації цього плану мають виконуватися чіткі умови: вакцинація населення постійно триває, вакцини справді почали зменшувати кількість смертей та госпіталізованих через коронавірус, нові штами не підвищують ризик зараження і посилення карантину, а зростання кількості хворих не спричиняє зростання кількості госпіталізованих.