Суд Грузії дав 4 роки чеченцю, який готував убивство журналіста Габунії за образу Путіна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тбіліський міський суд засудив до 4 років позбавлення волі чеченця (громадянина Росії) Магомеда Гуцієва за підробку документів, стеження і збір інформації про журналіста Георгія Габунію, який у 2019 році обматюкав Володимира Путіна у прямому ефірі.

Про це повідомляють пресслужба прокуратури Грузії та «Ехо Кавказу».

Гуцієв у період з 11 лютого до 13 червня 2020 року систематично стежив за журналістом і готував його вбивство. До країни він приїхав за підробленими документами на імʼя Васамбек Боков.

Затримали чеченця у Тбілісі в червні минулого року. Гендиректор телекомпанії «Мтавари архи», де працює Габунія, тоді заявив, що затриманий планував убивство на замовлення лідера Чечні Рамзана Кадирова, якого розлютили слова журналіста на адресу Путіна.

Місцеві ЗМІ писали, що про підготовку злочину грузинських правоохоронців попередили спецслужби України. Вони теж назвали замовником Кадирова.

Сам Кадиров після висловлювань Габунії в ефірі телеканалу «Руставі-2» порадив журналісту надійно сховатися.

  • У липні 2019 року телеведучий «Руставі-2» Георгій Габунія нецензурно висловився у прямому ефірі, звертаючись до російського президента Володимира Путіна. Він заявив, що «такій людині» немає місця на грузинській землі, назвавши Путіна «смердючим окупантом» і нецензурними словами.
  • Пізніше «Руставі-2» тимчасово припинив мовлення після погроз про вторгнення та погром від мітингувальників, які зібралися біля будівлі каналу.
  • Раніше стало відомо, що власник каналу «Руставі-2» Кібар Халваші вирішив його продати. Він готовий зробити це на відкритому конкурсі, але заявив, що не продасть телеканал експрезиденту Міхеілу Саакашвілі.
  • Нове керівництво «Руставі-2» ухвалило рішення звільнити журналіста Георгія Габунію, який у прямому ефірі облаяв президента Росії Володимира Путіна. Крім нього, звільнили ще кількох журналістів, проти них подадуть позови за збитки.
  • Після цього колишній гендиректор телеканалу разом із низкою звільнених працівників вирішили створити новий канал під назвою «Мтаварі архі». Георгій Габунія теж там працює.