«Терористичне угруповання, яке фінансує бойовиків». Данілов пояснив, чому РНБО запровадила санкції проти Медведчука і Марченко

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Санкції проти нардепа Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко запровадили на підставі наданих СБУ документів та відео, що свідчать про їхню терористичну діяльність.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» 19 лютого.

«Я не відкрию великої таємниці, і це відкрита інформація: за 14 кілометрів від нашого кордону, на території Російської Федерації розташовано один із нафтопереробних заводів, яким володіють Медведчук разом зі своєю дружиною і Козак, теж разом зі своєю дружиною», — сказав він.

За словами Данілова, нафтоматеріали постачають терористам, які вбивають українських бійців.

«У нас достатньо доказів того, що це терористичне угрупування, яке свідомо фінансує і допомагає бойовикам. На підставі цього сьогодні провели засідання, був звіт СБУ, були надані всі відповідні документи», — додав секретар РНБО.

Данілов уточнив, чому ввели санкції проти Марченко.

«У матеріалах справи — і це не є секретом — є відео, на якому пан Медведчук робить заяву, що пані Марченко, його дружина, є фіктивним власником компаній, а він безпосередньо відповідає, веде і займається цим бізнесом. Якби пан Медведчук не переоформляв на свою дружину, нічого б до неї не було», — пояснив він.

Також секретар РНБО зазначив, що рішення ввести санкції щодо Медведчука і Марченко члени РНБО ухвалили «майже одноголосно» — одна людина закликала внести в закон про санкції «додаткові аргументи».

Водночас Данілов анонсував викриття осіб, які причетні до маніпуляцій з нафтопродуктопроводом «Самара — Західний напрямок».

«Найближчим часом усе населення України дізнається, чому забрали в українського народу 1 433 кілометри цього комплексу на території України. Коли проводили процесуальні дії, дуже багато цікавих речей стали явними», — наголосив він.

  • Україна 19 лютого 2021 року ввела санкції проти 8 людей (трьох українців, пʼятьох росіян) — серед них Медведчук і Марченко (за фінансування тероризму). СБУ уточнила, що йдеться про фінансування «ЛНР» через постачання вугілля. Також у списку опинились 19 компаній.
  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. В Офісі президента заявили, що РНБО отримала від СБУ докази, що ці канали тривалий час фінансуються з Росії.