Заступник Єрмака: РНБО отримала докази, що канали «112 Україна», ZIK і NewsOne фінансуються з Росії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Рада національної безпеки і оборони отримала від Служби безпеки України докази, що телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne тривалий час фінансуються з Росії. Саме це й стало підставою для введення проти них санкцій.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква в коментарі Укрінформу.

«Відповідно, держава не могла не діяти в тих умовах, коли агресія ще більше посилюється», — наголосив він.

Водночас Жовква підкреслив, що рішення ніяк не стосується порушення свободи слова. Зокрема, він зазначив, що в українському медіапросторі щоденно проводяться незалежні журналістські розслідування, спрямовані проти президента і проти влади в цілому.

«І вони тривають, очевидно, будуть тривати, бо це свобода і незалежність ЗМІ. Але не варто плутати ЗМІ, не варто плутати новини і фейки, пропаганду — це зовсім різні речі», — резюмував Жовква.

Раніше глава СБУ Іван Баканов заявляв, що спецслужба надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів соратника Медведчука.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — 112, ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.
  • Фракція «Опозиційна платформа — За життя» має намір ініціювати імпічмент Зеленського через санкції проти зазначених телеканалів.