Мінкульт проситиме YouTube заблокувати «112 Україна», NewsOne та ZIK

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство культури та інформаційної політики звернеться до компанії YouTube з проханням заблокувати акаунти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK. Про це заявив глава відомства Олександр Ткаченко у Telegram.

Мінкульт направить YouTube рішення Ради національної безпеки і оборони щодо введених санкцій проти цих телеканалів. Ткаченко зазначив, що «112 Україна», NewsOne та ZIK представляють інформаційну загрозу для національної безпеки України, оскільки є «частиною пропагандистської війни Росії проти України».

«Звісно, YouTube керується власною політикою щодо закриття каналів, але впевнений — популярна платформа має знати про те, хто саме і як саме фінансує і виробляє ворожий контент», — підкреслив міністр.

Водночас, Мінкульт вже звернувся до кіностудії Довженка з проханням припинити співпрацю з цими телеканалами. Ткаченко в ефірі «Україна 24» зазначив, що запроваджені санкції передбачають заборону на їхню діяльність на території державних підприємств.

Зазначимо, після введених санкцій акаунти телеканалів в YouTube продовжують працювати. Також працюють і сайти «112 Україна» та NewsOne, водночас сайт zik.ua переїхав на нову адресу — zikua.tv.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — 112, ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні.
  • Телеканали у спільній заяві назвали санкції політичним тиском і розправою. Вони звинуватили владу у придушенні свободи слова. Голова Нацспілки журналістів теж назвав санкції «наступом на свободу слова» .
  • Фракція «Опозиційна платформа — За життя» має намір ініціювати імпічмент Зеленського через санкції проти зазначених телеканалів.