«Іноземна пропагандистська машина». Мінкультури підтримало блокування каналів Медведчука

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Іноземна пропагандистська машина». Мінкультури підтримало блокування каналів Медведчука

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Міністерство культури та інформаційної політики підтримало рішення Ради національної безпеки та оборони запровадити санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, які повʼязують з головою політради «Опозиційної платформи — За життя», нардепом Віктором Медведчуком.

Про це написав у Telegram очільник відомства Олександр Ткаченко.

Він назвав це рішення таким, що давно назріло в українському суспільстві. «Цей кейс є винятковим(!), але вчасним. І не тільки через інформаційний тероризм і загрозу безпеці України цих інструментів пропаганди Кремля. Але й через масові порушення журналістських стандартів, фейки та маніпуляції», — написав Ткаченко.

Він впевнений, що «у Москві вже готують методички про «наступ на свободу слова в Україні» та «знищення вільної преси». «Хочу попередити: ці телеканали не звичайні телевізійні мовники. Це по суті іноземна пропагандистська машина, яка була сформована в Україні та опосередковано профінансована Москвою, де про свободу слова вже давно не йдеться, а окремі журналісти стали солдатами Кремля», — пояснив міністр.

Рішення РНБО Ткаченко назвав «симетричною відповіддю на щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на свободу та незалежність». «Це логічне завершення розслідування Тимчасової слідчої комісії, у якій я брав участь ще під час роботи народним депутатом. Тоді ми з’ясовували, як відбувалися оборудки під час зміни власників телеканалів 112, ZIK і NewsOne, які сьогодні належать одній людині — правій руці Медведчука, депутату Тарасу Козаку», — резюмував міністр.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію санкції проти телеканалів 112, ZIK і NewsOne. Вони передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватись радіочастотним ресурсом України.
  • Після запровадження санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні та вийшли у спецефір. Пізніше вони випустили заяву, в якій назвали санкції «політичною розправою» і закликали Зеленського займатися справами.
  • Пізніше стало відомо, що спікер Верховної Ради Дмитро Разумков відмовився підтримати рішення РНБО. У коментарі «Бабелю» він пояснив свою позицію.