Голова Нацспілки журналістів назвав санкції проти каналів Медведчука «наступом на свободу слова»

Автори:
Ангеліна Шеремет, Костя Войтенко
Дата:
Голова Нацспілки журналістів назвав санкції проти каналів Медведчука «наступом на свободу слова»

Ковальчук Віктор / УНІАН

Голова Національної спілки журналістів (НСЖУ) Сергій Томіленко розкритикував санкції проти близького соратника Віктора Медведчука Тараса Козака і його телеканалів 112, NewsOne і ZIK та назвав їх «наступом на свободу слова». Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Позасудова раптова заборона діяльності трьох українських телеканалів — це надзвичайна ситуація. Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність в рамках закону! Позбавлення без суду багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістам та медійникам права на професію — це наступ на свободу слова», — зауважив Томіленко.

Він підкреслив, що політична належність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ — не злочин, а рішення РНБО та президента Зеленського стане «інформаційним вибухом» та «шокує міжнародні інституції».

Національна спілка журналістів України інформуватиме про «надзвичайну ситуацію» Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

Керівник НСЖУ підкреслив, що його позиція — не про політичну підтримку українських політиків, а про «право українських ЗМІ та журналістів мати права та обовʼязки — за законом, а не отримати раптове блокування — за указом».

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію санкції проти телеканалів 112, ZIK та NewsOne. Вони передбачають анулювання ліцензії та заборону користуватись радіочастотним ресурсом України.

Після запровадження санкції канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні й вийшли у спецефір. Пізніше вони випустили заяву, в якій назвали санкції «політичною розправою» й закликали Зеленського займатись справами.