СБУ прокоментувала санкції проти Медведчука та інших — йдеться про фінансування «ЛНР»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
СБУ прокоментувала санкції проти Медведчука та інших — йдеться про фінансування «ЛНР»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Санкції проти вісьмох людей (серед них Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко) Україна ввела на підставі матеріалів Служби безпеки щодо постачання вугілля з окупованих територій Донбасу. Про це заявив глава СБУ Іван Баканов, повідомляє пресслужба відомства.

«Сьогодні Служба безпеки проводить слідчі дії, щоб задокументувати весь протиправний механізм постачання вугілля з тимчасово окупованої території до РФ та України. Таким чином, ми отримаємо підтвердження фінансування терористичної діяльності «ЛНР». І як результат – підґрунтя для повідомлення підозри представникам компанії», — заявив Баканов.

Зазначимо, напередодні «Радіо Свобода» повідомило, що СБУ розслідує справу про незаконне придбання вугілля, видобутого на окупованих територіях Луганської області, і подальший продаж його в Росію.

Раніше Центр протидії корупції повідомляв, що Тарас Козак (соратник Медведчука) з 2014 року повʼязаний із бойовиками «ЛНР» і «ДНР», а також із поставками вугілля з окупованих Росією територій Донбасу.

Окремо СБУ рекомендувала розширити санкції щодо власників авіакомпаній, які літали до Росії. Баканов пояснив, що після введення перших санкцій наприкінці січня кінцеві бенефіціари молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA почали вживати термінові юридичні заходи, щоб обійти накладені на них обмеження. Зокрема, намагаються змінити обслуговуючі компанії — тобто вводять інших юросіб.

  • Україна 19 лютого 2021 року ввела санкції проти 8 людей (троє українців, пʼятеро росіян) — серед них Медведчук і Марченко (за фінансування тероризму). Також у списку опинились 19 компаній. Які саме — наразі невідомо, але вони зареєстровані в інших країнах.
  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. В Офісі президента заявили, що РНБО отримала від СБУ докази, що ці канали тривалий час фінансуються з Росії.