Україна запровадила санкції проти двох авіакомпаній за незаконні польоти до Криму та Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Pixabay

Рада нацбезпеки та оборони запровадила санкції проти молдовської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA за здійснення польотів до Росії та на тимчасово окуповані території України з порушенням законодавства.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Санкції передбачають блокування фінансових та економічних зобов’язань, транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України та блокування активів.

Санкції діятимуть до закінчення терміну окупації Криму або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку з анексією півострова.

В СБУ не пояснили, кому належать літаки. Водночас видання «РБК-Україна» та «Дзеркало тижня» з посиланням на джерела стверджують, що це літаки голови політради «Опозиційної платформи — За життя», нардепа Віктора Медведчука та його колеги Тараса Козака.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення про санкції проти Козака та його телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne. Вони передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні.
  • Телеканали у спільній заяві назвали санкції політичним тиском і розправою. Вони звинуватили владу у придушенні свободи слова. Голова Нацспілки журналістів теж назвав санкції «наступом на свободу слова».
  • Голова Служби безпеки України Іван Баканов назвав запровадження санкцій проти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK послідовним кроком у боротьбі з російською гібридною агресією.