РНБО: На частку Оксани Марченко у власності «1+1» наклали арешт, але канал працюватиме

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
РНБО: На частку Оксани Марченко у власності «1+1» наклали арешт, але канал працюватиме

На частку дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко у власності телеканалу «1+1» накладено арешт, але канал буде працювати. Про це на брифінгу 19 лютого розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

«1+1» буде працювати. Там частина [майна], [на нього] накладається арешт. Вони не мають права його продавати, вони не мають права ним користуватися, вони не мають права його закладати. Усе майно, яке є, згідно з пунктами санкцій, які вже накладені на сьогоднішній день рішенням РНБО. Найближчим часом вийде указ президента, там ви все побачите», — наголосив Данілов, коментуючи санкції проти подружжя через фінансування тероризму.

Нагадаємо, улітку 2020 року журналісти «Схем» повідомили, що Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ.

Після цього регулятор призначив перевірку й не встановив порушень: частка компанії Bolvik Ventures у структурі власності «1+1 media» становить 24,51%, а частка Марченко у Bolvik Ventures — 33,33%. Відповідно, її частка у власності телеканалів не перевищує 8%. У Нацраді зазначили, що така частка не є істотною участю, отже, не відбивається на структурі власності каналу.

У 2019 році Медведчук заявляв, що його дружина є лише номінальною власницею бізнесу, а справжній власник і керівник — він.

Нагадаємо, Україна ввела 19 лютого санкції проти подружжя Медведчука і Марченко та всього їхнього майна через фінансування тероризму.

  • Медіагрупа «1+1» заявляла, що не володіє інформацією про те, чи контролює Медведчук частку в телеканалі «1+1». Міністр культури та інформаційної політики, колишній гендиректор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко теж стверджував, що не знав про перебування у структурі власності медіахолдингу компаній, пов’язаних з Медведчуком.
  • Санкції 19 лютого 2021 року ввели проти 8 людей (троє українців, пʼятеро росіян) — серед них Медведчук і Марченко. Також у списку опинились 19 компаній. Які саме — наразі невідомо, але вони зареєстровані в інших країнах.