Нацрада з питань телебачення не виявила порушень у власності каналу «1+1» через дружину Медведчука

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нацрада з питань телебачення не виявила порушень у власності каналу «1+1» через дружину Медведчука

Милосердов Валерій / УНІАН

Національна рада з питань телебачення не встановила порушень у змінах структури власності каналів групи «1+1 медіа» — ЗМІ повідомляли, що частка належить дружині Віктора Медведчука Оксані Марченко. Про це повідомив секретар Нацради Юрій Зіневич, передає «Детектор Медіа».

Влітку 2020 року журналісти «Схем» повідомили, що Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів «1+1», «2+2» і ТЕТ. Перевірку призначили 12 листопада за зверненням «Центру протидії корупції», «Інституту масової інформації», «Детектора медіа» та «Інституту демократії ім. Пилипа Орлика».

Регулятор отримав пояснення та документи щодо власності від компанії — частка компанії Bolvik Ventures в структурі власності 1+1 media становить 24,51%. Контролерами Bolvik Ventures з практично рівними частками є три фізособи, а саме: Ігор Суркіс (його частка становить 33,34%), Леонід Ашкеназі (частка — 33,33%) і Оксана Марченко (частка — 33,33 %). Це означає, що частка володіння статутним капіталом кожної з перелічених вище фізосіб становить 8%.

У Нацраді зазначили, що така частка не є істотною участю, а отже не відбивається на структурі власності каналу.

«З огляду на представлену структуру власності і пояснення кампанії перевірка не встановила порушень», — пояснив Зіневич.

У 2019 році Медведчук заявляв, що його дружина є лише номінальною власницею бізнесу, а справжнім власником та керівником є він.

  • Медіагрупа «1+1» заявляла, що не володіє інформацією про те, чи контролює Медведчук частку в телеканалі «1+1». Міністр культури та інформаційної політики, колишній гендиректор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко теж стверджував, що не знав про перебування у структурі власності медіахолдингу компаній, пов’язаних з Медведчуком.