Нацрада призначила перевірку «1+1». З’ясують, чи справді дружина Медведчука володіє часткою на каналі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нацрада призначила перевірку «1+1». З’ясують, чи справді дружина Медведчука володіє часткою на каналі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланові безвиїзні перевірки 12 ліцензіатів групи «1+1 media» після інформації у ЗМІ, що часткою на телеканалі володіє дружина нардепа «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука телеведуча Оксана Марченко. Про це повідомляють на сайті регулятора.

Позапланові перевірки призначили після звернення виконавчої директорки «Центру протидії корупції» та колективного звернення «Інституту масової інформації», «Детектора медіа» та «Інституту демократії ім. Орлика».

У Нацраді зазначають, що зі звернень та поширеної у ЗМІ інформації стало відомо, що кінцевим бенефіціарним власником BOLVIK VENTURES LTD є Оксана Марченко. Але при цьому у звітній інформації щодо структури власності цих компанії, яку подали до регулятора, станом на кінець 2019 року власником BOLVIK VENTURES LTD із часткою 100% зазначений Ігор Суркіс. Регулятор вбачає у цьому ознаки порушень ліцензіатами вимог законодавства.

Перевірки у ліцензіатів мають провести з 26 листопада по 10 грудня. Після цього Нацрада ухвалить відповідні рішення.

  • Раніше журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» оприлюднили інформацію, що Медведчук зазначив у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності «Телерадіокомпанії «Студія 1+1». Відповідно до декларації, дружина Медведчука — телеведуча Оксана Марченко є кінцевою власницею компанії Bolvik Ventures Ltd з Британських Віргінських островів. Ця фірма через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% у ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1».
  • Медіагрупа «1+1» заявляла, що не володіє інформацією про те, чи контролює Медведчук частку в телеканалі «1+1». Міністр культури та інформаційної політики, колишній гендиректор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко теж стверджував, що не знав про перебування у структурі власності медіахолдингу компаній, пов’язаних з Медведчуком.